Praktijk Kindertanden

Voor een Tandartspraktijk is een ontwerp gemaakt voor interieur en exterieur. Er is een sfeer ontworpen die licht en open is, prettig aanvoelt en welkom heet. De praktijk legt het accent op de behandeling van jonge patiënten, hier is in het ontwerp op ingespeeld door verschillende meubelstukken te ontwerpen zoals een speelhoek, een tanden poetshoek en een balie waar je op en in mag klimmen. Glazen wanden met een print van grassen wijzen de weg naar de behandelkamers. De gevel heeft een moderne en rustige uitstraling gekregen voorzien van buitenjaloezien die naar binnen en naar buiten een goede uitstraling geven.

arendgroenewegen architect tandarts praktijk (7)arendgroenewegen architect tandarts praktijk (10)



arendgroenewegen architect tandarts praktijk (9)

arendgroenewegen architect tandarts praktijk (11) KindertandenBreda ArendGroenewegenArchitect (3) (Custom) KindertandenBreda ArendGroenewegenArchitect (10) (Custom) KindertandenBreda ArendGroenewegenArchitect (4) (Custom) KindertandenBreda ArendGroenewegenArchitect (11) (Custom) KindertandenBreda ArendGroenewegenArchitect (1) (Custom) KindertandenBreda ArendGroenewegenArchitect (2) (Custom)


arendgroenewegen architect tandarts praktijk (8)

tandarts praktijk arend groenewegen architect (11)tandarts praktijk arend groenewegen architect (10)

 

Vraag van de opdrachtgever

Kindertandarts Juliëtte de Keijser wilde het gebouw en de praktijkruimtes in zijn geheel moderniseren. Hierbij was een vernieuwde uitstraling, gericht op kinderen, het belangrijkste uitgangspunt. Daarnaast werd er veel belang gehecht aan het energiezuinig maken van het gebouw. Onder andere door gebruik te maken van een aardwarmtepomp.

Specifieke wensen

Juliëtte de Keijser: “Kindertanden Breda moet een prettige plek zijn voor kinderen van verschillende leeftijden. Ik wil dat het kinderen aanspreekt, maar niet kinderachtig is. Mijn wens was ook om een eigen karakter te creëren met een sfeer van licht, lente, opgewektheid en rust. Dit alles gecombineerd met een logische, efficiënte indeling van de plattegrond en een goede routing . Verder vond ik het van belang dat er voldoende daglicht de praktijk binnenkwam, er open zichtlijnen zouden zijn en een makkelijke oriëntatie bij binnenkomst. Een belangrijk gegeven was ook om voldoende privacy te bieden qua zicht en geluid in een ‘prikkel beperkende’ omgeving.”

Invulling architect

Arend Groenewegen, architect: “Met veel plezier hebben we de wachtruimte vormgegeven door het ontwerpen van drie meubels die kinderen verwelkomen. De balie heeft aan de voorzijde een trapelement waar kinderen op mogen klimmen om zo contact te hebben met de assistentes. Het is leuk dat het in de praktijk ook zo gebruikt wordt! Aan de andere zijde is een bankje in de balie waar kinderen kunnen lezen. Daarnaast is er een speelmeubel met raampjes en een open tandenpoetshoek met een verhoogde vloer.”

“Er zijn twee behandelkamers, elk grenzend aan de sterilisatieruimte. Deze ruimte heeft een ‘schone’ en een ‘vuile’ zijde, dit is zichtbaar gemaakt door een geïntegreerde verlichting in groen (schoon) en rood (vuil) in de plint van de aanrechtmeubels.”

“Naast openheid en daglicht is er ook behoefte aan privacy. De glazen wanden die door de hele praktijk zijn geplaatst hebben een frisgroene fotoprint. Waar privacy een rol speelt is deze fotoprint gematteerd en scheidt daarmee op subtiele wijze de ruimtes. De behandelkamers zijn middels geluidsisolerende glazen wanden afgesloten van de entreezone.”

Energiezuinig

“Het bestaande pand uit de jaren ’60 is gebouwd in de stijl van de Bossche school. De buitengevel heeft nu een lichte kleur en staat als een herkenbaar volume in het groen. De kozijnen zijn voorzien van buitenjaloezieën om licht, zicht en warmte optimaal te kunnen regelen. De bestaande gevels, vloer en dak zijn hoogwaardig geïsoleerd. Ook alle kozijnen zijn vervangen door geïsoleerde profielen met behoud van het oorspronkelijke slanke aanzicht. De verwarming en koeling worden geleverd door een aardwarmtepomp met drie bronnen van 80 meter diep. Hiermee is de praktijk het eerste bedrijf in de gemeente dat gebruik maakt van aardwarmte. In deze opzet kan de praktijk vele jaren vooruit!”